;

Wanneer opzien tegen bevalling omslaat naar bevalangst

bevalangst

Wat is bevalangst?

 Zenuwachtig zijn of op bepaalde momenten ook echt angstig voor de bevalling is normaal en komt heel veel voor. Maar soms kan deze angst zo groot worden dat je er dagelijks mee bezig bent, dat noemen we bevalangst. Je bent zeker niet de enige die hier mee te maken heeft. Bevalangst (Tokophobia) komt namelijk voor bij 7 tot 15% van de vrouwen.

De angst rondom de bevalling gaat meestal om:

  •  bang zijn voor de pijn of gezondheid van je baby
  • Een eerdere (traumatische) ervaring
  • Angst voor bepaalde ingrepen (Knip of keizersnede)
  • Angst voor rupturen (uitscheuren)
  • Bang om de controle over jezelf te verliezen 
  • Weinig vertrouwen in zorgverleners of in je eigen kunnen
  • Angst om te falen

De oorzaak hiervan kan vele verschillende redenen hebben. Maar vaak komt het door een eerdere ervaring van jezelf of van iemand die dichtbij je staat. Als je eenmaal weet waar de angst vandaan komt dan kan je er wat mee. Soms is het fijn om daar extra hulp bij te krijgen. Lees hieronder voor mee tips.

Tips voor opzien tegen bevalling

  1. Doe een zwangerschapscursus. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die goed voorbereid de bevalling ingaan positiever terugkijken op de bevalling. Ook kan het volgen van een zwangerschapscursus de klachten verlichten waardoor je minder gestrest en minder opziet tegen de bevalling. Ik bied zwangerschapscursussen aan en daarnaast bied ik ook zwangerschapscoaching aan om om te gaan met de angst.
  2. Een goede voorbereiding. Praat met vrouwen die al een bevalling hebben meegemaakt en praat over hun positieve ervaringen, zoek informatie op op internet of ga de boeken in (Geboortebundel). Ook zijn er online veel verhalen te lezen of te horen van andere dames. Als je vragen hebt kan je deze ook altijd aan je gynaecoloog of verloskundige vragen. Als je jezelf goed voorbereid weet je wat er ongeveer komen gaat. 
  3. Psychologische hulp/EMDR-therapie. Bij angsten kan het fijn zijn om wat meer op de oorzaak in te gaan. Waar komt de angst vandaan? Ben je bijvoorbeeld al eerder een bevallen en kijk je daar niet goed op terug? Bij allerlei angsten kan EMDR-therapie helpen. Ik zelf geef ook zelf deze therapie en heb er goeie ervaringen mee. Zowel in het verwerken van een heftige ervaring als het omgaan met bepaalde angsten. Dit therapie kan zowel online als live gedaan worden.
  4. Maak een geboorteplan/geboortewensen. Door een geboorteplan te maken zet je je wensen op papier. Overleg dit samen met je partner en verloskundige zodat zij ook goed op de hoogte zijn. Uiteraard kan een bevalling altijd anders gaan dan verwacht. Het gaat er ook meer om dat je je aan de hand van het plan alvast voorbereid en ook wat welke keuzes je samen hebt. Daardoor kan je juist makkelijker de touwtjes uit handen geven. 
  5. Praat erover met je partner en omgeving. Door je bevalangst met je omgeving te delen zullen zij zich ervan bewust zijn dat je met deze angst rondloopt. Zij zijn er voor je en kunnen je steunen. Hetzelfde geldt voor je gynaecoloog en verloskundige. En als dat niet genoeg is kan je ook altijd een psycholoog/coach zoeken die jou hierbij kan ondersteunen.
  6. Visualiseer de bevalling. Vrouwen die de bevalling visualiseren ervaren meer rust en hebben een positievere ervaring. Visualisatie klinkt misschien zweverig maar in de topsport wordt veel gebruikt. Visualiseer waar je bent, met wie, hoe de weeën voelen. Welke sfeer er hangt, welke muziek, geur en aanrakingen je fijn vind. Dezelfde hersengebieden lichten op alsof je het echt meemaakt. Daarom kan je brein geen onderscheid maken of het nou echt of niet echt is. Hierdoor raak je minder overprikkeld tijdens de geboorte van je kindje. Het werkt het beste in een ontspannen setting. Mocht je het lastig vinden er een beeld van de maken. Google dan naar positieve geboortefilmpjes dat kan helpen. Een geboorte is namelijk vaak heel rustig en kalm zonder al de hectiek die je vaak in films ziet.

Ben je al eerder bevallen en heb je het idee die ervaring niet goed verwerkt te hebben? Lees dan hier meer over het verwerken van de bevalling.