Wat kan je als man tijdens bevalling betekenen?
Het is een beetje ongemakkelijk, toch? Die partnerdag van je zwangerschapscursus. We worden er allemaal een beetje lacherig van, en partners weten zich soms geen houding te geven. Zonde, want eigenlijk is de man tijdens bevalling essentieel in het verloop van de bevalling. Tijd om ze eens op een voetstuk te plaatsen.
De partnerdag van mijn zwangerschapscursus was ook zo lekker knullig. De docente vroeg aan onze groep wat je als man tijdens de bevalling kan betekenen. In eerste instantie was het muisstil. Totdat een van de partners zei: “De telefoon opnemen en deur opendoen als de bel gaat.” Misschien barst je nu (net als ik) in lachen uit, maar deze man was bloedserieus.
Langs de zijlijn
Nog steeds moet ik om die opmerking lachen, maar eigenlijk huil ik er ook een beetje om. Ik denk (of eigenlijk: ik weet, want ik zie dit in mijn praktijk ook) dat veel partners er hetzelfde in staan. Je bent erbij, maar je kunt eigenlijk niks betekenen als man bij bevalling voor je vrouw. Zij moet het doen, jij staat erbij.
Maar niets is minder waar. Je kunt zó veel doen om het proces te ondersteunen. Niet alleen is het bewezen dat vrouwen die zich gedurende de bevalling gesteund voelen een betere geboorte-ervaring hebben, ook de partner houdt er een betere herinnering aan over. Je staat niét langs de zijlijn, je bent deelnemer.
Man tijdens bevalling
Eigenlijk heeft de man uit het intro wel een beetje gelijk. Als man tijdens bevalling ben je dé aangewezen persoon om de omgeving te managen tijdens de bevalling. Maar dat kan heel wat verder gaan dan een belletje plegen naar de verloskundige en de deurbel in de gaten houden.
Tips bevalling man:
- creëer rust, veiligheid en warmte
- let op dat ze regelmatig naar de wc gaat om te plassen
- zorg dat ze regelmatig van houding wisselt
- laat haar ontspannen door af en toe een massagetechniek voor te stellen (ook oké als ze dit niet wil)
- herinner haar aan haar ontspanningsoefeningen en doe deze mee als ze dat wil
- bewaak jullie geboorteplan (zorg dat je goed op de hoogte bent van jullie wensen en de mogelijke scenario’s)
- vang prikkels voor haar op
- zorg dat je tijdens de bevalling het aanspreekpunt bent voor de zorgverleners
- vertaal vragen van zorgverleners naar praktische keuzes voor haar
- luister goed naar wat ze aangeeft en heb het volste vertrouwen in haar!
Doe het samen
Natuurlijk is het beeld van de partner als lulletje rozenwater tijdens de bevalling niet meer van deze tijd. Partners zijn betrokken, hebben toegang tot dezelfde informatie als de zwangere vrouw en ook jouw wensen doen ertoe. Samen praten over de geboorte van jullie kindje is belangrijk, zodat jullie van elkaar weten hoe jullie het voor ogen hebben. Zo weet je of jullie op één lijn zitten en waarin je je eventueel nog wat meer kunt verdiepen. Vragen stellen aan de verloskundige, dezelfde zwangerschapsapp downloaden en bijhouden, boeken en online artikelen lezen of een complete cursus of workshop volgen zijn handige tools om jezelf van kennis te voorzien.
Man bij bevalling
Sommige stellen vinden het fijn om samen te visualiseren. Een tool die veel voorkomt in de topsport, en kan leiden tot betere prestaties. Ook in voorbereiding op de bevalling kan het veel vertrouwen geven. Visualisaties kun je doen door samen (bijvoorbeeld voor je gaat slapen) te fantaseren over hoe de bevalling kan verlopen, maar je kunt ook all out gaan met een ontspannend muziekje en wat kaarsjes. Bespreek hoe jullie het voor je zien. Wat gebeurt er wanneer de bevalling begonnen is? Op deze manier kun je samen bepalen wat jouw rol wordt tijdens de bevalling, waar jij (en zij) je prettig bij voelt en hoe jij het proces het beste kunt faciliteren.
Wil je meer weten? In de Partnerworkshop en in de Hypnobirthing®-cursus wordt de partner 100% betrokken. Ik neem je in vogelvlucht mee door alle kennis, en leer je verschillende massagetechnieken en ontspanningsoefeningen om je vrouw tijdens de geboorte van jullie kind optimaal te steunen op jullie manier.