Bevallingstrauma verwerken na een traumatische bevalling
Helaas verlopen niet alle bevallingen soepel en kunnen zelf voor een traumatische ervaring zorgen. Het is belangrijk om een traumatische bevalling te verwerken op de juiste manier.
Hoe ziet een traumatische bevalling er uit?
Een traumatische bevalling is voor iedereen anders. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen (& partners) vooral negatief terugkijken op de bevalling als ze zich niet of slecht gesteund voelde, er weinig of geen prettige communicatie was en als er hele andere verwachtingen waren. Het gaat dus soms niet eens zozeer hoe de bevalling verlopen is qua interventies (keizersnede/pijnstilling etc), maar eerder om hoe ze zich voelde er om heen. Ik zie genoeg vrouwen die positief op hun bevalling terugkijken terwijl je op papier zou denken dat het een traumatische bevalling moet zijn geweest. Maar ook andersom zijn er bevallingen die redelijk soepel verliepen, maar waar vrouwen toch heel negatief op terugkijken. Daarom kan niemand invullen hoe jij iets ervaren hebt en of iets wel of niet een heftige/traumatische ervaring was.
Ik merk in de praktijk dat veel vrouwen het woord ‘traumatisch’ ook heel heftig vinden. De zin ‘ik weet niet of het nou echt traumatisch was’ krijg ik vaak te horen. Maar wat is nou de definitie van traumatisch? Je zou het meer als een wond kunnen zien die niet vanzelf geneest. Het is een of meerdere situatie geweest die je uit balans brengen en die dagelijks of regelmatig nog impact hebben op je leven. Soms kan je nog prima functioneren in het dagelijks leven en soms is ook dat lastig. Overigens hoeft het niet alleen de bevalling te zijn, ook in de zwangerschap of kraamtijd kunnen zich genoeg situaties voordoen die traumatisch kunnen zijn.
Hoe weet je of je hulp moet zoeken en hoe verwerk je een traumatische bevalling?
Je wil je het liefst weer kalm en rustig voelen. Echter heb je geen energie, ben je prikkelbaar en erg gespannen. Veel vrouwen herkennen zichzelf niet meer. Dit zorgt misschien ook voor spanningen in je relatie; het gevoel dat je partner je niet begrijpt. Ook de relatie die je met je kind(eren) hebt kan hierdoor je beïnvloed worden.
Ik kan iets voor je betekenen als je merkt dat je..
- .. nog regelmatig bezig bent met de bevalling (6 weken of later)
- .. ben je erg angstig of erg prikkelbaar?
- .. de heftige/traumatische bevalling je zelfs belemmerd om opnieuw zwanger te worden
- ..erg opziet tegen een volgende bevalling.
We kunnen samen aan de slag met een EMDR-traject of kijken waar jij op dit moment het meeste behoefte aan hebt om jouw bevallingstrauma te verwerken. Soms kan het eerst fijn zijn om namelijk eerst wat meer rust in je leven te ervaren voor je aan de verwerking start.
Neem dan contact op. Na een telefonische kennismaking plannen we een eerste gesprek in. Deze gesprekken kunnen zowel op mijn praktijk of online zijn. Wat jij fijn vindt.
Lees hier meer over mijn coaching na een nare/traumatische bevalling.